Entorn formatiu per a persones impulsores

Infants

Perfil de l’infant

Ara que ja tens clar els agents que formaran part del teu ecosistema Lecxit, és hora de pensar en els infants. 

Els infants són els principals protagonistes de la nostra acció i, per tant, el primer que cal fer és constituir-ne el grup. Però, qui selecciona aquests infants? Els tutors de quart, cinquè i sisè de primària de les escoles que participen en el Lecxit. Així que, si formes part d’una escola, posa’t en contacte amb els tutors i les tutores i l’equip directiu per fer-ne la selecció. D’altra banda, si ets un ajuntament o la biblioteca, demana als tutors i les tutores i a l’equip directiu dels centres educatius amb qui ja hagis acordat col·laborar que escullin els infants més adients. Si, per contra, ets una entitat, és molt possible que la selecció dels infants l’hàgiu de fer vosaltres mateixes d’entre el grup d’infants que ja teniu a l’entitat.

El Lecxit té per objectiu atendre un perfil concret d’infants. Per tant, és molt important que, a l’hora de fer la selecció, tinguis molt clar quines característiques han de reunir. Són aquestes:

  • Alumnes de quart, de cinquè o de sisè de primària. 
  • Tenir la mecànica lectora assolida, però amb dificultats en la comprensió lectora. 
  • Infants que necessiten reforçar la seva motivació envers l’hàbit lector. 
  • No disposar d’un entorn proper que els pugui acompanyar en el foment i el gaudi per la lectura.

Els infants que tenen necessitats específiques de suport educatiu, que presenten actituds disruptives o que no coneixen la llengua vehicular, no en són els destinataris principals, ja que les persones voluntàries que els acompanyaran no necessàriament disposaran de les competències per acompanyar-les de la millor manera.

Selecció del grup d’infants

Tenint clar el perfil dels infants Lecxit, cal fer la selecció dels infants participants. Com hem dit, la selecció la fan les tutores i les tutores de quart, cinquè i sisè, perquè són qui realment coneixen més els infants. A part del perfil, però, és important que tinguin en compte aquests dos aspectes:

  • Nombre d’infants a què pots donar resposta. Pensa com és el teu espai físic i quantes parelles (infant i persona voluntària) hi caben. Tingues en compte que les parelles lectores necessiten una taula i cadires, que llegiran en veu alta i que és possible que aquestes parelles comparteixin sala amb altres usuaris que no participen en el Lecxit. Amb tot això, recomanem que en una mateixa sessió no hi hagi més de 10 parelles lectores. Pensa que pots fer el Lecxit més d’un dia a la setmana i, per tant, tenir 10 parelles lectores cadascun dels dies que implementis el programa al teu espai.
  • Capacitat per trobar voluntariat. Cada alumne necessita una persona voluntària que l’acompanyi; en conseqüència, haureu de disposar del mateix nombre de persones voluntàries que d’infants seleccionats. Et recomanem que primer pensis en el nombre d’infants que vols que participin en el Lecxit i que després intentis aconseguir el nombre de voluntaris per acompanyar-los.

 

Compromís de les famílies i documentació

Un cop tinguis seleccionats els infants que més s’adiuen a participar en el programa, cal que parlis amb ells i amb les seves famílies, per tal d’explicar-los el Lecxit, com funciona i per què penseu que el seu fill o filla es beneficiarà de la participació. 

En el cas que no formis part d’un centre educatiu i no tinguis accés directe als infants i les famílies, hauràs de parlar amb l’equip directiu i amb els tutors i les tutores del centre i que aquests parlin amb els infants i amb les famílies. 

Et recomanem que utilitzis l’«Entrevista del tutor/a a la família de l’infant participant», on veuràs com es pot explicar el Lecxit d’una manera molt senzilla, i la «Carta per a les famílies», per a entregar-la a les famílies dels infants un cop se’ls hagi explicat el funcionament del Lecxit. 

Finalment, és imprescindible que les famílies us retornin signat el «Document de conformitat de participació en el Lecxit» i, si ho consideren oportú, el document de «Drets d’imatge».

Un cop les famílies hagin donat la conformitat, serà bo fer una reunió inicial amb elles, per tal que et coneguin a tu, com a persona referent, i també a les persones voluntàries, en cas que ja les tinguis. 

Abans de continuar avançant, emplena l’eina “Crea el teu espai Lecxit – Infants” 

Aquí tens la versió «PDF editable» i aquí la versió «Power Point» que hauràs de fer una còpia o descarregar-te’l per poder editar.

 

IDEES CLAU
  • El perfil dels infants Lecxit correspon a nens i nenes de quart, cinquè o sisè de primària, amb la mecànica lectora assolida i dificultats en la comprensió, que no tenen un entorn que els pugui acompanyar en el foment de la lectura.
  • Els tutors i les tutores dels centres educatius són les persones encarregades de fer la selecció dels infants.
  • Tingues en compte l’aforament que pots assumir al teu espai i el nombre de persones voluntàries que podràs aconseguir.
  • Explica el programa a les famílies i demana que signin el document de conformitat i drets d’imatge.
Infants

Ens ajudes a millorar l'entorn formatiu per a persones impulsores?